Läheisen kuolemaan liittyy surun ja luopumisen lisäksi paljon järjesteltävää. Kerromme tässä artikkelissa asioista, jotka tulevat hoidettavaksi hyvin pian kuoleman jälkeen.

Ensimmäiset asiat – kuljetus ja hautauslupa

Se mitä tapahtuu ensimmäiseksi riippuu siitä missä ihminen kuolee. Mikäli kuolema tapahtuu muualla kuin terveyskeskuksessa tai sairaalassa, esimerkiksi hoivakodissa, kuljetetaan vainaja yleensä terveyskeskukseen. Kuljetus tapahtuu paareilla, hautausautossa, lääkäri toteaa terveyskeskuksessa virallisesti kuoleman. Mikäli ihminen oli kuollessaan terveyskeskuksessa tai sairaalassa, todetaan kuolema tapahtuneeksi sairaalassa lääkärin toimesta heti. Vainaja jää tämän jälkeen terveyskeskukseen tai sairaalaan säilytystiloihin odottamaan hautausjärjestelyitä.

Lääkäri kirjoittaa myös hautausluvan heti tai hyvin pian. Mikäli lääkäri päättää, että tarvitaan tutkimuksia kuolemansyyn selvittämiseksi, kirjoitetaan hautauslupa vasta tutkimusten jälkeen.

Olipa tilanne mikä tahansa, omaisten on hyvä tiedostaa ja muistaa, että mitään kiirettä ei ole.

Omaiset voivat kuitenkin halutessaan asioida hautaustoimistossa heti ja aloittaa suunnittelun, hautauslupaa ei tarvitse odottaa. Neuvomme kaikissa asioissa.

Vainajan pukeminen, arkkuun laitto ja siirto seurakunnan tiloihin

Kun hautauslupa on saatu, puetaan poisnukkunut valitsemiinne vaatteisiin ja asetellaan kauniisti valitsemaanne arkkuun. Tämän jälkeen hänet kuljetetaan seurakunnan tiloihin odottamaan siunauspäivää tai joissakin tapauksissa odottamaan suoraa tuhkausta. Arkku tarvitaan Suomessa aina, olittepa sitten ajatelleet arkkuhautausta tai tuhkausta. Kuljetus tapahtuu mustalla vainajankuljetusautolla. Henkilöstö, joka hoitaa kuljetuksia, on perehdytetty hoitamaan tätä arvokasta tehtävää huolella ja kunnioittaen.

Hautaustoimiston kanssa tulee päätettäväksi ja järjesteltäväksi seuraavia asioita:

– Halutaanko arkkuhautaus vai tuhkahautaus
– Arkun ja mahdollisen uurnan valinta
– Vainajan vaate: Silloin kun vainaja asetellaan arkkuun, puetaan päälle tähän tarkoitukseen erityisesti suunniteltu nk. arkkuvaate, myös omien vaatteiden pukeminen on mahdollista.
– Siunauspaikka ja hautapaikka sovitaan seurakunnan kanssa, hautaustoimisto auttaa myös tässä. Siunaus voi
tapahtua eri paikassa tai paikkakunnalla kuin mihin lopullinen hautaus tapahtuu.
– Muistotilaisuuspaikka ja mahdollinen pitopalvelu
– Hautajaiskukat
– Mahdollinen valokuvaajan tarve
– Mahdollinen kuolinilmoitus
– Arkkuhautauksessa hautakiven siirto ennen hautajaisia
– Mahdollinen uuden hautakiven hankinta tai olemassa olevan kiven kaiverrus tai muistolaatan hankinta

Myös hallinnollisia asioita tulee hoidettavaksi

Läheisen kuolemaan liittyy myös paljon hallinnollista järjesteltävää. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi vakuutusten lakkauttaminen, pankkiasioiden hoitaminen ja perunkirjoituksen valmistelu. Hautaustoimistossa autamme näissäkin asioissa eteenpäin. Perunkirjoitus tulee tehdä kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta ja vaikka asialla ei ole kiire, on sukuselvityksen tilaaminen hyvä tehdä pian. Neuvomme myös tässä.

Hautaustoimistomme asiakaspalvelussa Oulussa sinua palvelevat Niinamari ja Anna ❤️